Waarom Naaien, Breien en Borduren zo Geweldig is.

Al van jongs af aan ben ik geïnteresseerd geweest in mode. Zo heb ik altijd al model willen worden en mijn eigen kledinglijn willen creëren. Maar, zoals veel dromen, moet je het vaak gewoon bij dromen laten. Toch ben ik altijd door blijven gaan met het uitvoeren van creatieve projecten.

Allereerst wil ik zeggen dat het kopen van kleding voor mij lang niet zo veel voldoening geeft als het maken van kleding. Natuurlijk is het wel erg handig om iemand in de buurt te hebben die je tips geeft over het maken van kleding, of in ieder geval een cursus te volgen.

Eigen kleding maken

Foto gemaakt door Bruce Turner.

 

Er zijn zo veel technieken te leren wanneer het op naaien, breien en borduren aan komt. Dat kan je natuurlijk niet zomaar uit een boekje leren. “Oefening baart kunst” zei mijn moeder altijd tegen mij. Van haar heb ik leren naaien, mijn oma was daarentegen altijd aan het breien. Borduren heb ik zelf onder de knie proberen te krijgen, maar dat is nog knap lastig kan ik je vertellen.

Desalniettemin is het het proberen waard om eens in je leven een naald en draad erbij te pakken en te beginnen aan een leuk creatief project. Een leuke website/app om eens te bekijken is Pinterest. Ik haal daar erg veel inspiratie vandaan en er staan veel tips op van mensen die bijvoorbeeld al een soortgelijk project hebben gedaan.

Ook is het kopen van een tijdschrift met (naai)patronen erin een erg goed idee. Vaak komen er geregeld nieuwe versies uit van deze tijdschriften, zodat je weer een heel seizoen vooruit kunt. Ook haalde ik vaak inspiratie uit tijdschriften zoals de Vogue of de glamour.

Dit is mijn stappenplan:

  • Inspiratie zoeken op Pinterest of in tijdschriften;
  • Inspiratie geordend en selectief weergeven op een moodboard;
  • Patroon zoeken of maken;
  • Uitrekenen hoeveel meter stof ik nodig denk te hebben;
  • Stof(fen) en/of andere benodigdheden kopen op stoffenmarkt of bij een stoffenzaak;
  • Patroon tekenen en knippen;
  • Stof knippen;
  • Naaien (met de hand of machine);
  • Passen en eventueel aanpassen.

Het beste is om zo gedetailleerd als mogelijk te werken, want er kan nogal eens wat misgaan. Als je eenmaal een stukje stof afgeknipt hebt, groeit het niet meer terug. Wat ook belangrijk is, is om de juiste garen in huis te hebben, want je wilt natuurlijk niet dat een onzichtbare naad zichtbaar is.